9 клас Біологія
Урок за 07.12 Тема уроку « Травлення в шлунку»
Опрацювати п. 38.
У зошиті записати схеми «Оболонки шлунка», «Склад шлункового соку»
Урок за 08.12 Тема уроку « Травлення у тонкому кишечнику. Функції товстого кишечника»
Опрацювати п. 39
Завдання учням . Письмово дати відповіді на запитання. На
завдання 1-3 зручно буде сконструювати відповідь у вигляді схеми.
1. — Які особливості будови та функції тонкого кишечнику?
2. — Які особливості будови та функції підшлункової залози?
3. — Які особливості будови та функції печінки?
4. — Що таке пристінкове травлення й всмоктування?
«Біологічна задача»
• Травний канал — ворота
для інфекції. Крім того, тут могли б відбуватися гнилісні процеси. Чому ж це не
відбувається?
Заповніть таблицю.
Відділи травного каналу
|
Що і як пригнічує або знешкоджує хвороботворні чи
гнилісні процеси
|
Ротова
порожнина
|
|
Шлунок
|
|
Тонкий
кишечник
|
|
Товстий
кишечник
|
|
Урок за 12.12 Тема уроку « Хвороби шлунково – кишкового тракту та їхня профілактика. Регуляція травлення»
Опрацювати п. 40 . Скласти схему "Регуляція травлення"
Підготувати реферат або
презентацію на тему:
— Бактеріальні
харчові отруєння
— Небактеріальні
харчові отруєння
— Вірусні та
глистяні захворювання органів травної системи
— Вплив
алкоголю та нікотину на травлення
Перевір себе
Тема уроку « Травлення в шлунку»
Тестові завдання на
встановлення однієї правильної відповіді.
1. Найширша частина травного
каналу, що має вигляд вигнутого мішка,— це:
А стравохід
Б глотка
В шлунок
Г товстий кишечник
2. Речовина, що активізує
ферменти шлункового соку:
А ліпаза
Б пепсин
В амілаза
Г соляна кислота
3. За добу в людини
виділяється шлункового соку:
А 0,5–1 л
Б 1–1,5 л
В 1,5–2 л
Г 2–2, 5 л
4. У шлунку всмоктується в
кров:
А білки
Б алкоголь
В жири
Г вітаміни
5. Травлення у шлунку може
відбуватись лише за температури тіла:
А 35,6–36,6 ºС
Б 36,6–37,6 ºС
В 36,6–37 ºС
Г 35,6–37,6 ºС
6. До складу слини і
шлункового соку входить речовина:
А мальтоза
Б соляна кислота
В муцин
Г пепсин
7. Жирна їжа затримується у
шлунку протягом:
А 2–4 годин
Б 6–8
годин
В 4–6 годин
Г 8–10 годин
8. Вуглеводна їжа
затримується у шлунку близько:
А 2 годин
Б 3 годин
В 4
годин Г 5 годин
«Мозковий штурм».
— Лікарі рекомендують ретельно і довго пережовувати їжу. Поясніть
чому.
— У їдальні до обіду приготували салат вінегрет, щедро приправлений
оцтом. Як довго буде перетравлюватись у ротовій порожнині картопля з вінегрету?
— Чому зубна система ссавців вважається найдосконалішою?
— Чому в людини спочатку розвиваються молочні зуби, а потім
постійні?
«Творча лабораторія».
— Чим відрізняється склад їжі, яка потрапляє в ротову
порожнину, і хімус, що надходить зі шлунка в кишечник?
— Чому в людей із зіпсованими зубами часто хворіє шлунок?
— Чому при захворюванні шлунка віддають перевагу рідкій їжі
або кашам?
Відновлення тексту.
Вставте пропущені слова в тексті.
Шлунковий сік — прозора рідина, що має … (кисле) середовище,
містить ферменти, … (слиз) і … (соляну) кислоту. Основний фермент … (шлункового
соку) — пепсин. Він здійснює початкове … (перетравлення), тобто розщеплює
складні … (білки) їжі на простіші. Також шлунковий сік містить фермент …
(ліпазу), який розщеплює емульсовані жири. Шлунковий … (слиз) захищає стінки
шлунка від дії … (соляної кислоти).
Тема уроку « Травлення у тонкому кишечнику. Функції товстого кишечника»
ü Складання
опорних конспектів
Функції печінки в організмі:
• бар’єрна (захисна);
• бере участь в обміні
жирів, білків, вуглеводів, вітамінів та мікроелементів;
• бере участь у
кровотворенні;
• утилізує зруйновані
еритроцити;
• утворює жовч;
• бере участь в
окисненні жирів;
• утворює гемоглобін,
протромбін, фібриноген, гепарин, вітамін K.
Роль жовчі в процесах травлення:
• емульгує жири;
• активує ліпазу;
• сприяє
всмоктуванню продуктів розщеплення жирів;
• посилює дію
ферментів підшлункового й кишкового соків;
• підвищує тонус і
посилює перистальтику кишок;
• виводить з
організму продукти обміну;
• має бактерицидні
властивості.
Тема уроку « Хвороби шлунково – кишкового тракту та їхня профілактика. Регуляція травлення»
Вправа «Консультує лікар».
• До лікарні прийшов
хворий зі скаргами на часті рідкі випорожнення з домішками слизу й крові, які
супроводжуються болем. У хворого підвищена температура й озноб. Яке
захворювання діагностується у хворого? (Дизентерія.)
• До лікарні
потрапила велика група туристів із гострим отруєнням. У всіх спостерігалася
задуха, спазм дихальних шляхів, розширені зіниці, важке дихання. Більшість
скаржилася на погіршення зору та сухість у горлі. З’ясувалося, що туристи їли
червону рибу. Чи могла стати риба причиною хвороби? Якщо так, то якої? (Ботулізм.)
• Вважається, щоб
гарно співати, необхідно споживати сирі яйця. Однак нерідко в охочих до сирих
яєць виникає гостре інфекційне захворювання травної системи. Яке? (Сальмонельоз.)
Комментариев нет:
Отправить комментарий